Veelgestelde vragen

U bent uitgenodigd door het Expertteam Energie 2050. Wij zijn een groep wetenschappers en deskundigen op het gebied van klimaat en energie. Minister Rob Jetten heeft ons team in het leven geroepen. Hij heeft ons gevraagd om een advies te schrijven over de toekomst van de energievoorziening in Nederland, richting het jaar 2050. Op de pagina etes2050.nl/expertteam  presenteren we onszelf. 

Jazeker. U beschikt al over de belangrijkste kennis voor deze bijeenkomsten: namelijk de kennis over uw eigen leven en uw eigen voorkeuren. Tijdens de bijeenkomsten zullen we u natuurlijk ook informatie geven die nodig is om mee te kunnen praten over het onderwerp. Er is ook de mogelijkheid om zelf informatie aan te vragen als u vindt dat er nog wat ontbreekt. Gaandeweg leert u dus over het onderwerp. We verwachten niet dat u met technische oplossingen komt. Het gaat erom hoe u tegen die oplossingen aankijkt en wat u belangrijk vindt. 

U draagt bij aan een belangrijk advies voor de minister; uw mening heeft daarmee invloed op wetgeving en beleid. Het zijn leerzame en leuke bijeenkomsten. Samen met andere mensen leert u meer over het onderwerp energie. De gesprekken worden begeleid door een ervaren gespreksbegeleider, zodat iedereen op een gelijke manier aan het woord komt.  

Het expertteam wil een inwonerraad vormen waarin iedereen evenveel kans maakt om mee te doen. Dat doen we door te loten. We hebben 100.000 woonadressen geloot uit heel Nederland. Aan die adressen is de uitnodiging gestuurd, zoals u die ook heeft ontvangen.  

Uit alle aanmeldingen die op deze website binnenkomen, gaan we opnieuw loten. Maar dan loten we een groep van 50 mensen. Daarbij houden we rekening met de leeftijd, provincie waar mensen vandaan komen en andere eigenschappen. Zo zorgen we ervoor dat de inwonerraad bestaat uit 50 verschillende mensen: bijna net zo verschillend als de inwoners van Nederland.  Op die manier kunnen we verschillende meningen horen en mee laten doen.  

Jazeker: we waarderen uw tijd en bijdrage aan het advies. We hopen dat u alle vier de bijeenkomsten meedoet, maar in ieder geval krijgt u per dag een VVV-bon ter waarde van 100,- euro. Als u dus alle vier de bijeenkomsten van de inwonerraad aanwezig bent, krijgt u 400,- euro aan VVV-bonnen. Ontvangt u een bijstandsuitkering? Dan adviseren wij u graag persoonlijk over de vergoeding. 

Het is namelijk van groot belang dat iedereen in de gelegenheid is om mee te doen. We betalen daarnaast de vergoeding voor uw reiskosten. Heeft u kinderen die opvang nodig hebben als u van huis bent? In dat geval bieden wij u mogelijkheden voor kinderopvang. Heeft u iets anders nodig om mee te kunnen doen? Geef dit dan aan in het aanmeldformulier en we nemen hierover contact met u op.  

We gaan zorgvuldig om met uw gegevens. We bewaren uw persoonlijke gegevens zolang we de bijeenkomsten hebben. Indien u hier toestemming voor geeft kunnen we deze periode verlengen om u op de hoogte te houden van de voortgang van dit project. Daarna worden ze verwijderd. De gegevens van de aanmeldingen zullen we nooit publiceren of delen met derden.  We bewaren onderzoeksresultaten van bijvoorbeeld enquêtes of anonieme verslagen voor langere tijd, voor wetenschappelijk onderzoek. Deze gegevens zijn anoniem en niet terug te leiden op het individu. Dat betekent dat we wél bewaren wat er is gezegd, maar nooit door wie het is gezegd.  

Jazeker kunt u meedoen; geeft u alstublieft aan in het aanmeldformulier wat uw behoefte is. Dan zorgen we voor een passende oplossing.

Ja, u mag iemand meenemen voor ondersteuning. Bijvoorbeeld iemand die u helpt met lopen of iemand die de informatie voor u vertaalt. Deze persoon mag zelf geen advies geven. De persoon die u tijdens de bijeenkomsten ondersteund ontvangt ook reiskostenvergoeding. 

In principe betalen we de reiskosten achteraf terug. Wilt u ze vooraf betaald hebben? Zet dit in de opmerkingen of stuur een e-mailbericht nadat u bent ingeloot. We zorgen ervoor dat u de vergoeding vooraf ontvangt, of sturen een treinkaartje op.  

Nee. Deze uitnodiging is bedoeld voor dit adres. Wel mag iedereen zich opgeven die op dit adres woont en ouder is dan 16 jaar.  

Dat is nog niet zeker. Uit de groep mensen die aangeven dat ze mee willen doen, worden 50 mensen geloot. Daarbij zorgen we voor een goede verdeling van leeftijd, geslacht en woonplaats.  Iedereen van 16 jaar of ouder mag zich aanmelden voor de loting. Het kan dus zijn dat u niet wordt ingeloot voor de inwonerraad. We kunnen u wel op een reservelijst plaatsen voor het geval er een deelnemer uitvalt.  

De adviezen van de inwonerraad worden gebruikt in het advies van het expertteam aan de minister. Ook zullen de adviezen worden aangeboden aan de minister zelf. De minister zal deze adviezen gebruiken om te komen tot een Nationaal Plan Energiesysteem 2050. 

Staat uw vraag hier niet bij? Stuur een e-mail aan inwonerraad@etes2050.nl en we beantwoorden uw vraag binnen 1 werkdag.     

Contact

Per 22 april 2023 is het Expertteam Energiesysteem 2050 niet meer actief. Heb je een vraag aan een van de leden? Neem dan contact met hen op via hun LinkedIn-pagina. 

 
Cookie-instellingen